Csonti, pinki, báb
A csonti, a pinki és a báb is egyfajta
állatból keletkezik, ez pedig nem más, mint a mindenki által ismert és
közkedvelt légy. Vagyis a csonti és a pinki a különböző fajtájú és méretű
legyek lárvái.
A csontit általában a természetes színében,
fehérben lehet megvásárolni, de szokták pirosra, sárgára, lilára, nagyon
ritkán zöldre, narancssárgára vagy kékre megfesteni.
A nyüvek beszerezhetőek bármelyik
horgászboltban, általában kisebb mennyiségben. Rossz tapasztalatom, hogy
kisebb vidéki boltokban – de lehet, hogy nagyobb városokban is – ha
nagyobb mennyiségű csontit ill. pinkit akarunk beszerezni, akkor előtte
meg kell rendelnünk.
Szakkereskedésekben a csontit gyaluforgácsok,
fűrészpor vagy kukoricaliszt közé keverik, hogy ne fulladjon be, ugyanis,
ha a csonti bemelegszik, akkor megfolyósodik, és használhatatlanná válik.
Az előre elkészített bábokat, ha csak néhány
napig akarjuk tárolni, akkor a legjobb, ha légmentesen lezárt
nejlonzacskóba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. Ha szeretnénk, hogy sokáig
életben maradjanak, akkor naponta egyszer bontsuk ki a zacskót néhány perc
erejéig, hogy levegőt kapjanak. Figyeljünk arra, hogy a csonti valamilyen oknál fogva – a fene se érti miért – általában akkor a legvonzóbb a halak számára, ha a horgon is izeg-mozog. A csontit a vastagabb végén, ahol a sötét színű táplálék-foltja látható szúrjuk fel a horogra, úgy hogy egy csipetnyi bőrt szúrjunk csak fel, a lehető legkisebb sérülést okozva.
Ezért mindig vigyázzunk arra, hogy az általunk
használt horog mindig tűhegyes legyen. A csalit sűrűn cserélgessük, mert a
csontink a vízben hamar elfárad és nem mozog természetesen, vagy sehogyan
sem :-). De a leginkább használt módszerek természetesen a csalik ízesítése. A legegyszerűbb módja, ha a horgászat megkezdése előtt néhány órával, egy aromával átitatott szivacsdarabot helyezünk a csontisdobozba. Fogós lehet még a franciák szerint az is, ha a horgászat előtti napon a műanyagdobozba helyezett csontkukacot beszórjuk kurkumával melytől szép színt és jó ízt kapnak – ez állítólag a bodorka kedvenc táplálékai közé tartozik. A nagyobb halak horgászatánál előszeretettel használják az ún. szendvics készítését, mely semmi ördöngösséget nem takar csak annyit, hogy a csontit valamilyen más csalival együtt húzzuk ugyanarra a horogra. Ez a másfajta csali leginkább pinki, tűzőszúnyog, kukorica vagy búza.
Megoldás lehet még kísérletező kedvűek számára – persze varrni is meg kell hozzá tanulni – hogy egy nagyobb horog öblébe hajszálelőkére kötni tetszőlegesen sokszámú csontit.
Az köztudott, hogy aki halat akar fogni
gyorsan és meglehetősen sokat, akkor annak etetni kell a horgászat
megkezdése előtt. Ezért célszerű hobbi-horgászoknál is azt a módszert
alkalmazni, hogy az etetőanyagba literenként keverjünk 1 deciliter
csontit, vagy pinkit. Versenyhorgászatnál, vagy akik megengedik maguknak,
ez a szám felmehet egészen literenként 2-3 deciliterig. Mint fentebb
említettem, a versenyhorgászat szabályai a verseny ideje alatt lehetővé
teszi a halak jól tartását, úgy hogy akár 2,5 liter csontit is
beleszórhatunk a vízbe. Mivel ez már akkora mennyiség, hogy a megkötött 17
liter etetőanyag már nem tudja felvenni, ezért kitalálták, azt a módszert,
hogy a csontit megragasztják, és koncentráltan bejuttatják az etetésre. Ez
természetesen az úszós horgászatnál, mint pl. spicc, rakó, match, bolognai
módszereknél jöhet számításba. Ha valami kimaradt volna, vagy nem tiszta akkor a sejt@sejt.hu e-mail címre írhatjátok kérdéseiteket, észrevételeiteket, vagy ötleteiteket. sejt |
||||
www.sejt.hu
- Horgász e-enciklopédia, hogy mindent tudhass! - Horgászoknak
horgászatról horgászoktól. Barangol.hu | kartotek.hu | mozogj.hu | ragacs.hu | SEJT.HU sejt@sejt.hu |