A horog olyan a horgászatban, mint a közlekedésben a kerék és mint ilyen
az ember legelső találmányai közé tartozik. Nagyon sokféle anyagból
készült horgot használt és esetleg használ mi is az emberisség pl.:
kovakőből pattintott, csontból, kagylóhéjból faragott és valamilyen fémből
kovácsolt.
A horog a horgászat egyik legfontosabb kelléke, mert igazából a horog
dönti el, na meg a hal, hogy kapcsolatba kerülnek-e egymással. A horog
mindezek ellenére nagyon egyszerű eszköznek tűnik és tulajdonképpen az is,
mivel egy kis fémdarabból áll. Mégis tapasztalt öreg horgászok azt
állítják, hogy a horognak lelke van.
Horog részei: mivel a felsorolást sokkal jobban szemlélteti egy ábra ezért
jól nézzétek meg, hátha szükségetek lesz rá valamikor.
Horoghegy: régebben a horoghegy kialakítása attól függött, hogy milyen
halakra - lágyszájú békés vagy keményszájú ragadozó halakra horgászunk.
A ma készülő horgok nagy kihívása a finomszerelékes horgászat, mivel
csekély erővel történő bevágáskor is biztosan meg kell akasztania, át kell
hatolnia a horoghegynek a úgy a hal száján, hogy a vékony zsinórnak nem
szabad elszakadnia.
A tűnél is sokkal hegyesebb horog alapfelszerelése minden horgász
módszernek. Ezt legegyszerűbben a körömpróbával tudjuk ellenőrizni, ami
csak annyiból áll, hogy ujjunk körméhez érintjük a horgot és ha megcsúszik
rajta célszerű új horgot kötni, mivel "hegyetlen, életlen" horoggal, lehet
hogy életünk nagy halát szalasztjuk el.
Egyenes hegy esetén a szakáll többnyire apró, ami nagy átütőképességgel
rendelkezik. Ezek kisméretű és vékonyhúsú változatait a finomszerelékes
horgászatban alkalmazzák szúnyoglárva, pinki és aprómagvak csalizásával.
Nagyobb példányai kiválóan alkalmasak süllő (fogas) és kősüllő
horgászatára.
Ívelt hegy esetén a horoghegy egyenletes ívvel befelé hajlik az öbölívtől
fokozatos szűkítéssel. A szakáll valamivel szélesebb, de mivel az enyhén
ívelt hegy átütőképessége jó így a lágyszájú halakat jól megfogja. Mivel a
hegy enyhén visszahajlik ezért célszerű és az egyenes hegynél alkalmasabb
az akadós aljzaton, folyóvízen való horgászatra. Minden csalihoz jó,
széleskörűen használható márna, ponty és amur horgászatára.
Horogöböl: kedvelt formájúak ponty és dévérkeszeg horgászatára az
oldal irányban kihajlított, de egyben befelé hajló horgok, de szintén jól
vizsgáztak ezen fajta horgok hosszúszárú változatai a ragadozó halak
horgászatában is. Ugyanakkor a horogöbölnek annak méretének nagy szerepe
van abban, hogy mekkora húst tudd átfogni a hal szájában.
Mint a szomszéd rajzon is jól látható a különbség a rövid és hosszú szárú
horog között. Koncentrálva a két horog által átfogott húsnak a tömegére.
Horogszakáll: a szakáll és a horoghegy kialakítása összefügg, bár
az igaz, hogy a szakáll nélküli horog esetében még nagyobb átütőerőt
tudunk elérni, ami azt jelenti, hogy a finomszerelékes horgászatnál sokkal
kisebb erő kell a bevágásához, ami még vékonyabb zsinór alkalmazását teszi
lehetővé. Viszont fárasztásnál figyelembe kell venni azt, hogy a horgász
és a hal között állandó feszítet kontaktus legyen. A vékony szakáll
ellenben biztosabban tartja a megfogott halat és sokkal nehezebben akad ki
a szájából, így kevesebb gyakorlatot igénnyel mint a szakáll nélküli
horog, jobban tűri a kezdő és tapasztalatlan horgász hibáit és sokkal több
halat tud ezáltal fogni.
A "nagy szakáll" megfelelő hegy kiképzéssel rabló halak horgászatára való
főleg élőcsali alkalmazása esetén, mivel ilyenkor nincs állandó és
feszített kapcsolat a horgász és a csalihal között így a "nagy méretű
szakáll" megakadályozza a csalihal meglógását a horogról.
Horogszár: gyakorlati jelentőssége általában annyi, hogy a
rövidszárú horgokat a békés halak horgászatára a hosszúszárú horgokat a
rabló halak horgászatára fejlesztették ki. (lásd a fentebbi ábrát) Mivel a
hosszúszárú horog ugyanannak a halnak a szájába való behatolása szöge
20-25°, tehát a bevágáskor felhasznált erő a halnak
a szájához majdnem vesztesség nélkül jut el. Ez a magyarázata annak is,
hogy a finomszerelékes horgászatnál miért használják a hosszúszárú horgok
kisebb változatait, főleg nagyobb távolságban való horgászatkor. Ez a
horog lehetővé tesz a még vékonyabb zsinórok használatát.
Ellenben a rövidszárú horog behatolási szöge kb. 40 °,
amely bevágáskor felhasznált erőből sokkal kevesebbet juttat el a hal
szájához, de ellenben az átfogott un. hústömeg sokkal nagyobb, mint a
hosszúszárú horognál, tehát sokkal biztosabb a puhahal szájának
megtartására. Horogfej: választéka nem túl bőséges, mivel két alaptípusa van
mivel, két alaptípusa van a lapkás és a füles. Tulajdonképpen ez csak a
felkötés módját határozza meg, de a horog kiválasztásánál tekintettel kell
lennünk a horogfej minőségére és eldolgozására. Mivel az alapvető
funkciója az, hogy biztonságosan, sérülés- és csúszásmentesen megtartsa a
horogkötést