HORGOK

A horog olyan a horgászatban, mint a közlekedésben a kerék és mint ilyen az ember legelső találmányai közé tartozik. Nagyon sokféle anyagból készült horgot használt és esetleg használ mi is az emberisség pl.: kovakőből pattintott, csontból, kagylóhéjból faragott és valamilyen fémből kovácsolt.

A horog a horgászat egyik legfontosabb kelléke, mert igazából a horog dönti el, na meg a hal, hogy kapcsolatba kerülnek-e egymással. A horog mindezek ellenére nagyon egyszerű eszköznek tűnik és tulajdonképpen az is, mivel egy kis fémdarabból áll. Mégis tapasztalt öreg horgászok azt állítják, hogy a horognak lelke van.

Horog részei: mivel a felsorolást sokkal jobban szemlélteti egy ábra ezért jól nézzétek meg, hátha szükségetek lesz rá valamikor.

Horoghegy:
régebben a horoghegy kialakítása attól függött, hogy milyen halakra - lágyszájú békés vagy keményszájú ragadozó halakra horgászunk.
A ma készülő horgok nagy kihívása a finomszerelékes horgászat, mivel csekély erővel történő bevágáskor is biztosan meg kell akasztania, át kell hatolnia a horoghegynek a úgy a hal száján, hogy a vékony zsinórnak nem szabad elszakadnia.
A tűnél is sokkal hegyesebb horog alapfelszerelése minden horgász módszernek. Ezt legegyszerűbben a körömpróbával tudjuk ellenőrizni, ami csak annyiból áll, hogy ujjunk körméhez érintjük a horgot és ha megcsúszik rajta célszerű új horgot kötni, mivel "hegyetlen, életlen" horoggal, lehet hogy életünk nagy halát szalasztjuk el.
Egyenes hegy esetén a szakáll többnyire apró, ami nagy átütőképességgel rendelkezik. Ezek kisméretű és vékonyhúsú változatait a finomszerelékes horgászatban alkalmazzák szúnyoglárva, pinki és aprómagvak csalizásával. Nagyobb példányai kiválóan alkalmasak süllő (fogas) és kősüllő horgászatára.
Ívelt hegy esetén a horoghegy egyenletes ívvel befelé hajlik az öbölívtől fokozatos szűkítéssel. A szakáll valamivel szélesebb, de mivel az enyhén ívelt hegy átütőképessége jó így a lágyszájú halakat jól megfogja. Mivel a hegy enyhén visszahajlik ezért célszerű és az egyenes hegynél alkalmasabb az akadós aljzaton, folyóvízen való horgászatra. Minden csalihoz jó, széleskörűen használható márna, ponty és amur horgászatára.

Horogöböl: kedvelt formájúak ponty és dévérkeszeg horgászatára az oldal irányban kihajlított, de egyben befelé hajló horgok, de szintén jól vizsgáztak ezen fajta horgok hosszúszárú változatai a ragadozó halak horgászatában is. Ugyanakkor a horogöbölnek annak méretének nagy szerepe van abban, hogy mekkora húst tudd átfogni a hal szájában.
Mint a szomszéd rajzon is jól látható a különbség a rövid és hosszú szárú horog között. Koncentrálva a két horog által átfogott húsnak a tömegére.

Horogszakáll: a szakáll és a horoghegy kialakítása összefügg, bár az igaz, hogy a szakáll nélküli horog esetében még nagyobb átütőerőt tudunk elérni, ami azt jelenti, hogy a finomszerelékes horgászatnál sokkal kisebb erő kell a bevágásához, ami még vékonyabb zsinór alkalmazását teszi lehetővé. Viszont fárasztásnál figyelembe kell venni azt, hogy a horgász és a hal között állandó feszítet kontaktus legyen. A vékony szakáll ellenben biztosabban tartja a megfogott halat és sokkal nehezebben akad ki a szájából, így kevesebb gyakorlatot igénnyel mint a szakáll nélküli horog, jobban tűri a kezdő és tapasztalatlan horgász hibáit és sokkal több halat tud ezáltal fogni.
A "nagy szakáll" megfelelő hegy kiképzéssel rabló halak horgászatára való főleg élőcsali alkalmazása esetén, mivel ilyenkor nincs állandó és feszített kapcsolat a horgász és a csalihal között így a "nagy méretű szakáll" megakadályozza a csalihal meglógását a horogról.

Horogszár: gyakorlati jelentőssége általában annyi, hogy a rövidszárú horgokat a békés halak horgászatára a hosszúszárú horgokat a rabló halak horgászatára fejlesztették ki. (lásd a fentebbi ábrát) Mivel a hosszúszárú horog ugyanannak a halnak a szájába való behatolása szöge 20-25°, tehát a bevágáskor felhasznált erő a halnak a szájához majdnem vesztesség nélkül jut el. Ez a magyarázata annak is, hogy a finomszerelékes horgászatnál miért használják a hosszúszárú horgok kisebb változatait, főleg nagyobb távolságban való horgászatkor. Ez a horog lehetővé tesz a még vékonyabb zsinórok használatát.
Ellenben a rövidszárú horog behatolási szöge kb. 40 °, amely bevágáskor felhasznált erőből sokkal kevesebbet juttat el a hal szájához, de ellenben az átfogott un. hústömeg sokkal nagyobb, mint a hosszúszárú horognál, tehát sokkal biztosabb a puhahal szájának megtartására.
Horogfej: választéka nem túl bőséges, mivel két alaptípusa van mivel, két alaptípusa van a lapkás és a füles. Tulajdonképpen ez csak a felkötés módját határozza meg, de a horog kiválasztásánál tekintettel kell lennünk a horogfej minőségére és eldolgozására. Mivel az alapvető funkciója az, hogy biztonságosan, sérülés- és csúszásmentesen megtartsa a horogkötést

 
 
 
www.sejt.hu - Horgász e-enciklopédia, hogy mindent tudhass! - Horgászoknak horgászatról horgászoktól.
Barangol.hu | kartotek.hu | mozogj.hu | ragacs.hu | SEJT.HU
sejt@sejt.hu Oldaltérkép