Hozzávalók 4 személyre: 1 kg harcsa színhús, 1 kg savanyú káposzta, 10
dkg füstölt szalonna, 4 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma,
só, pirospaprika, 1 csokor kapor, 10-15 dkg zöldpaprika, zsír.
A savanyú káposztát megmossuk, és kevés vízzel felöntve feltesszük főni. A
halat felszeleteljük, és besózzuk. A füstölt szalonnát apró kockákra
vágjuk, saját kisült zsírjában üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a karikára
vágott paprikát, és a káposztához tesszük. Egyórai főzés után a zsírból
és lisztből világos rántást készítünk, hozzátesszük a finomra vágott
hagymát, pirospaprikát, és a finomra vágott kaprot és berántjuk vele a
káposztát (inkább híg legyen, mint sűrű). Jól felforraljuk. Ezután
hozzátesszük a halszeleteket és letakarva, sütőben kb. 20 percig főzzük.
Ha a hal megfőtt, hozzátesszük a tejfölt és még egyszer, jól felforraljuk.
Tálaláskor a káposztát tesszük a tál aljára, tetejére a halszeleteket és
meglocsoljuk kevés tejföllel.
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc Energiatartalom: 2767 kJ / 659 kcal Italajánlat: olaszrizling
Hideg
aszpikos
hal
(1940)
Egy
sovány, nagyobb harcsát kifejtünk, szóval csonttalanítjuk. Az így nyert
két egyforma nagy halfilét spárgával átfonva megkötjük, jól besózzuk és
ugyanazon mód szerint készítjük el, mint a halat szokás.
Most elővesszük a halformát és kétujjnyi vastagon aszpikot öntünk bele és
jégbe ássuk. Ha megkocsonyásodott, tojás, zöldborsó- és csillag alakura
kiszúrt céklával díszítjük, erre ismét egy réteg aszpikot öntünk, ha ez is
megkocsonyásodott, ráfektetjük a felszeletelt halat, aztán teleöntjük
aszpikkal a formát és hagyjuk megkocsonyásodni. Tálaláskor egy pillanatra
forró vízbe mártjuk a formát és úgy borítjuk a tálra, majd zöld salátával,
tormarózsával, tojással, piros retekkel, vagy más hasonló dolgokkal
koszorúalakban csinosan feldíszítjük és tartármártással feladjuk.