HARCSA RECEPTEK

Káposztás harcsa

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg harcsa színhús, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 1 csokor kapor, 10-15 dkg zöldpaprika, zsír.
A savanyú káposztát megmossuk, és kevés vízzel felöntve feltesszük főni. A halat felszeleteljük, és besózzuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, saját kisült zsírjában üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, és a káposztához tesszük.  Egyórai főzés után a zsírból és lisztből világos rántást készítünk, hozzátesszük a finomra vágott hagymát, pirospaprikát, és a finomra vágott kaprot és berántjuk vele a káposztát (inkább híg legyen, mint sűrű). Jól felforraljuk. Ezután hozzátesszük a halszeleteket és letakarva, sütőben kb. 20 percig főzzük. Ha a hal megfőtt, hozzátesszük a tejfölt és még egyszer, jól felforraljuk.
Tálaláskor a káposztát tesszük a tál aljára, tetejére a halszeleteket és meglocsoljuk kevés tejföllel.

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Energiatartalom: 2767 kJ / 659 kcal
Italajánlat: olaszrizling

Hideg aszpikos hal (1940)

Egy sovány, nagyobb harcsát kifejtünk, szóval csonttalanítjuk. Az így nyert két egyforma nagy halfilét spárgával átfonva megkötjük, jól besózzuk és ugyanazon mód szerint készítjük el, mint a halat szokás.
Most elővesszük a halformát és kétujjnyi vastagon aszpikot öntünk bele és jégbe ássuk. Ha megkocsonyásodott, tojás, zöldborsó- és csillag alakura kiszúrt céklával díszítjük, erre ismét egy réteg aszpikot öntünk, ha ez is megkocsonyásodott, ráfektetjük a felszeletelt halat, aztán teleöntjük aszpikkal a formát és hagyjuk megkocsonyásodni. Tálaláskor egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát és úgy borítjuk a tálra, majd zöld salátával, tormarózsával, tojással, piros retekkel, vagy más hasonló dolgokkal koszorúalakban csinosan feldíszítjük és tartármártással feladjuk.

 

 
 
 
www.sejt.hu - Horgász e-enciklopédia, hogy mindent tudhass! - Horgászoknak horgászatról horgászoktól.
Barangol.hu | kartotek.hu | mozogj.hu | ragacs.hu | SEJT.HU
sejt@sejt.hu Oldaltérkép