Hozzávalók:1
doboz apró füstölt hal (pl. sprotni), 2 birsalma (vagy birskörte), 2 fej
vöröshagyma, 2 kemény tojás, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 10 dkg eperlevél
(levestészta), 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só, és törött bors, 2
gerezd fokhagyma.
A birsalmát megtisztítom, gerezdjeire vágom, és nagyon kevés, cukros-sós,
forrásban lévő vízbe téve, az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd
leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. A tésztát a szokásos módon forrásban
lévő sós vízben kifőzöm, és hideg vízzel leöblítem. Közben a megtisztított
hagymát kis kockákra aprítom. A saláta mártásához a tejfölt összekeverem a
majonézzel, a sprotni leszűrt levével, ezután kevés mustárral, sóval és
borssal fűszerezem. A tojásokat meghámozom, és kis kockákra aprítom. A
mártásba keverem a tojáskockákat, a birsalmát, a hagymát és a főtt
tésztát. Végül a kis halakat szétszedem és hozzáadom a salátához. Az
egészet óvatosan összeforgatom, és befedve teszem el néhány órára a
hűtőszekrénybe. Tálalás előtt ismét átkeverem.