OLCSÓ PONTYOS ETETŐANYAG

Barátom, most tanul horgászni. S, mint szakavatott ismerője eme nemes sportnak, felkért, hogy tartanék-e neki előadást, valamint bemutatott.
(Majd az lesz a vége, hogy jól nem fogunk semmit.)
A feladat első része volt a legnehezebb. Ki kellett találni, hogy mi legyen az olcsó etetőanyag alapja.
Sok-sok gondolkodás és boltjárás :-) után, úgy gondoltam, hogy legyen a Vidra Speciál Epres etetőanyagja az alapja mindenek.

Vásároltam belőle 2 kilót, amit hazavittem és elkezdtem bekeverni az etetőanyagot. Ami abból állt, hogy kibontottam a két tasakot és annak tartalmát beleöntöttem egy vödörbe. A másikba kb. 1 kg vegyes száraz kenyér mixet (fehér, magvas, kukorica) tettem, melyet felöntöttem vízzel, majd megvártam amig megpuhul.

Ameddig várakoztunk arra, hogy a kenyér mix alaposan elázzon, addig össze szereltünk két darab feederbotot, hogy ne menjen haszontalanul rajtunk az idő.
A kenyér felázása után, következett a komoly munka. Át kellett törni a kenyeret szítán, hogy jó apró és csomó mentes legyen.


A felázott kenyeret jól megnyomkodjuk,...


...majd a szitán áttörjük.

Miután végeztünk a keverés első fázisával, akkor jöhet a második; a száraz etetőanyag és a nedves kenyér össze összekeverése.
Miután a két anyagot jól összekevertük, nem árt sőt kifejezetten ajánlott az egészet újra, akár kétszer is szitán áttörni.
A harmadik fázis, most csak annyiból állt, hogy hozzáöntöttem egy doboz csemegekukoricát, melyet össze kutyultam az etetőanyaggal. Mivel én az egészet egy kicsit száraznak találtam ezért, virágöntözőbe öntött aromával feljavított vízzel egy kicsit megnedvesítettem, majd kézzel alaposan összekevertem (azért nem törtem át még egyszer, mert már benne volt az egész szemes kukorica és nem akartam szétpasszírozni).


A kellékek (2 vödör, 1 törőszita, 2 kg etetőanyag, 1 kg kenyérmix,
1 doboz csemegekukorica, 1 virágpermetező)


Így néz ki közelről a bekevert etetőanyag.

Az etetőanyagot sokkal vonzóbbá lehet tenni egy kis élő anyaggal, mely jelen esetben csontkukac lesz, melyet a vízparton fogok majd belekeverni. Természetesen hatásos lehet még a darabolt trágyagiliszta is, de azt én kihagyom és a pinki is, de az drága, ezért ez is kimarad.

Most pedig filozófiai kérdésként az merül fel, hogy mire lesz ez elég, melyre a választ hamarosan megkapjuk.

A tervezett horgászmódszer a VI. Jászkiséri Pontyfesztivál felkészülésének jegyében zajlik, mivel a felszerelések azok 3,6 m-es feederbotok. Rajtuk elég kemény 0,22 és 0,25-ös zsinór, melyre 30-35 g-os távdobó gubancgátló csővel ellátott etetőkosarak kerültek (a nagydobás miatt). A főzsinór lezárásaként egy-egy forgókapocs került felkötésre, melybe 0,20-as előkével lett befőzve. Az előkén 8-es horgok.

Ennyi leírás után hozzátartozik az is, hogy elég pesszimista vagyok a horgászattal kapcsolatban, de ha annyit elérek, hogy barátom fel tud csalizni, be tud dobni, akkor a horgászat már elérte a célját.
Szombaton megyünk horgászversenyre.
Az oda készítendő etetőanyagról is írok, majd nektek, de csak akkor, ha már nem tudjátok ellesni a titkos taktikát :-).

A végére egy kis számolás:

  2 kiló etetőanyag 600 Ft
  1 kg kenyér(mix) 200 Ft
  1 doboz kukorica 110 Ft
  1/4 liter csonti 450 Ft
  Összesen: 1360 Ft
 
 
 
www.sejt.hu - Horgász e-enciklopédia, hogy mindent tudhass! - Horgászoknak horgászatról horgászoktól.
Barangol.hu | kartotek.hu | mozogj.hu | ragacs.hu | SEJT.HU
sejt@sejt.hu Oldaltérkép