Balatoni keszeg-sereg

Tavalyi horgászatom tapasztalataival felvértezve állítottam össze a felszerelésemet. Miután tavaly is a keszegek mentek a legjobban, ezért úgy eldöntöttem, idén is első számú horgászcélom a dévérek, kárászok és bodorkák becserkészése lesz. Ennek a célnak megfelelően, továbbá, mert reménykedtem pontyfogásban is, két horgásztechnikát véltem alkalmasnak.
Az első és talán legbiztosabb, a MATCH-botos úszós horgászat, erre egy Spro Serie Walter Match Medium Float 5-15 gramm dobósúlyú 3,90-es horgászbotot választottam, Blue Arc 7400 Match orsóval, 0.16-as Special Englis Line damillal töltve. Reménykedtem 1-2 ponty beugrásában, ezért választottam a keszegek horgászatához kissé vastagnak számító főzsinórt. Horogelőkének 0.14-os Tubertini Dragont választottam, 10-12-es Gamakatsu 1810B, 2260B, 1150B horgokkal.
A szerelést a lehető legegyszerűbben állítottam össze, az önsúlyos úszót, mely 6-8 gramm volt fixen rögzítettem a damilra, mert kb. 2-2,5 méteres mélységben kerestem a halakat. Az előke, ami 25-35 cm közötti volt, egy apró forgóval csatlakozott a főzsinórhoz. A forgó fölé raktam a kb.0,6-0,8 gramm súlyt, egybehúzott sörétekkel megoldva.

A második alkalmasnak vélt technika a PICKER-botos fenekezés, ehhez egy szintén Spro gyártmányt, egy 3 méteres Passion Pickert  szereltem fel a legfinomabb, legérzékenyebb spiccel, Spro Blue Arc Match orsóval és 0.14-es Feeder Line főzsinórral töltve.
A pickeres fenekező felszerelés összeállításánál is törekedtem az egyszerűségre.
Bő arasznyi gubanc-gátló cső, csúszón, rajta egy 10 grammos cseppkosár, gumigyöngy ütközőnek és egy apró forgó zárja a sort. A horogelőke 0.12-es Gamakatsu Super G-line, 30-40 cm hosszú, a horgok ugyanazok, mint a match botomon.

A felszerelés persze önmagában mit sem ér, lássuk, mi volt a csali és az etetőanyag. Ugye, a célhalak a keszegek.
Csali:
- Szúnyog? Kizárva, nem bajlódok vele.
- Giliszta? Ez tavaly is működött, jöhet, a dévérek imádják.
- Csonti? Meglátjuk, de inkább csak a kis sügérek, meg durbincsok jönnek rá.
- Kukorica? A bodorkák széttépik a horgot érte. Ráadásul ponty is beeshet.

A horogra való megvan, de mi legyen a kosárban és a matchbot-nál az etetésen?
Egy olcsó és bevált keveréket szántam a Balcsira, mert nem igazán volt kedvem kísérletezni.
Nézzük az összetevőket (miből főzünk ma):
- 0,5 kiló V.D.E. kukoricapogácsa, jól leáztatva
- 1 kiló V.D.E Basic Mix Bream
- 1 kiló V.D.E Professional Formula Bream
- 1 marék V.D.E Carp epres micropellet
- fél doboz csemege kukorica
- 0,5 kiló főt búza
És a lényeg, V.D.E Brasem aromapor, úgy fél zacskó kell a fenti mennyiséghez, illetve a bodorkához negyed zacskó szintén V.D.E Roach aromapor. Ez egy jó kis ütős mix, egy napi adag, de spórolósan kitart két napig is.

És ment a peca. Reszketett a keszeg-sereg!
Nem csalódtam a Balatonban és a halaiban. A legtöbb hal gilisztára jött. Igazán élvezetes volt a horgászat, naponta 3-4 órát horgásztam, délelőtt és délután és mindig megvolt a 3-5 kiló keszeg. Pontyot ugyan nem sikerült fognom, de igazán szép dévérek és kárászok jöttek, a bodorkák viszont nem voltak olyan aktívak, mint tavaly.

A rengeteg hal mellett örömömet az okozta leginkább, hogy mind a két technika működött. Olyannyira, hogy egyszerre a kettőt nem is tudtam alkalmazni!
A Balaton és keszegei most sem hagytak cserben.
Köszönöm Balaton!

 Lacházi István (istihorgasz)
 www.g-portal.hu/istihorgasz

 
 
 
www.sejt.hu - Horgász e-enciklopédia, hogy mindent tudhass! - Horgászoknak horgászatról horgászoktól.
Barangol.hu | kartotek.hu | mozogj.hu | ragacs.hu | SEJT.HU | atomik.hu
© 2004. dominó '63 sejt@sejt.hu Oldaltérkép