VI. Pontyfesztivál Jászkiséri  Horgásztavak  Horgászverseny

A statisztika szerint sokan olvastátok már barátaim írásait a versenyről, akik nem annyira „szakmai” szemmel írták le a véleményüket.
Én ennél megpróbálok tárgyilagosabb lenni, de lehet, hogy nem sikerül.
Előre szeretném leszögezni, hogy nem fogtam semmit, ami azt is jelentheti, hogy nem tudok horgászni :-(


Gyülekező sorsolás előtt

A következő bekezdést, ezért mindenki ugorja át, mert itt mentegetőzni fogok: Nem védeni akarom magam, de a verseny végén a tógazda, nem a szokásos hányan voltunk és hány kiló halat fogtunk összesen szöveggel kezdett, hanem azzal, hogy ide évek óta törzsvendég közönség jár. Mindenki jól tudja, hogy a  tóban van hal, sok hal. Most ő sem érti, hogy mi történt, talán az időjárás, vagy valami általunk nem érzékelhető dolog vette el a halak kapó kedvét.

Ezután megkezdődött az eredményhirdetés:

  1. Kis Tóth Tamás 7900 pont
  2. Dancsó Márk 5700 pont
  3. Nagy Benedek 3300 pont
  4. ifj. Fekete József 3200 pont
  5. Barát Attila 2750 pont (Tubertini csapat, színész válogatott)
  6. Deli István 1800 pont


A második helyezett nyereményével: egy jó minőségű
tele matchbot és orsó

Remélem a fel nem soroltakat nem sértem meg, de kb. ennyi halat fogtak az egész horgászverseny ideje alatt. Bár ez természetesen nem teljesen igaz.
A szomszédom pl. match bottal próbálkozott, az ő horgász zsákmánya kb. 4 törpeharcsa volt (ha jól láttam). Zoltán spiccbottal horgászott és 1 törpeharcsát fogott. Gábor feeder bottal verte a vizet, az ő jutalma egy egész dévérkeszeg lett – az egész horgász verseny egyetlen dévérkeszegje.

Taktika
A verseny elején elterveztem, hogy belövök 20-25 db egykezes etetőanyag gombócot a felkészülésben olvasható keverményből. Na ez sikeresen meg is történt. Majd rádobtam a feeder bottal, melyet zsinórjelölő filc segítségével összekentem, hogy máskor is vissza találjak az etetésre. Ezek után már csak ragasztott csonti–mikro pellets–kukorica keveréket jutattam be a megjelölt helyre rakétakosár segítségével. 


1 liter tiszta csonti


Kukorica és tiszta csonti


Kukorica, tiszta csonti és mikro pellets


Kukorica, tiszta csonti és mikro pellets ragasztás közben


Egykezes etetőanyag gombóc a csúzliba


Csúzlizás közben


Zsinórjelölés

Eredmény
Mint azt már írtam semmiféle halat nem sikerült a horogra csalnom.


Horgászhely felállítás közben

Tapasztalat
Máskor nem horgászom. Máskor nem megyek horgászversenyre. Máskor nem tervezek semmit. Máskor okosabb leszek.
A taktika jónak látszott. Miért nem jött be? Na ezen nagyon sokat gondolkodtam. Aztán arra következtetésre jutottam, hogy talán a tó gazdának igaza van, és a hiba az időjárásban keresendő, vagy esetleg a fronthatásban, vagy egyéb általunk nem látott, nem érzett  tényezőben, tehát nem bennem :-).
Az etetőanyagról: lehet, hogy a bekevert etetőanyag nem igazán hideg vizes volt, már pedig a víz elég alacsony hőfokú volt; lehet, hogy túl világos volt a színe és annyira szelektálta a kis halakat, hogy azok nem mentek oda, a nagy halak meg nem találtak oda, vagy nem voltak elég éhesek. De az is lehet, hogy olyan messze tartózkodtak, hogy a verseny 3 órája alatt nem értek oda az etetésre.

Szintén nem védekezni akarok, de a verseny neve számomra félrevezető volt, mivel ponty fogó bajnokságnak nevezeték, ezért tudatlanul azt hittem, hogy pontyot kell fogni. Csak a verseny megkezdése előtt derült ki, hogy nem igazán így van, ugyanis bármit meg lehetett akasztani a versenyen, beleszámított a végelszámolásba.

Én személy szerint csak pontyra próbáltam magam specializálni, ami nem sikerült valami fényesen.

Telefonon tartottam a kapcsolatot „tréneremmel” aki most kihúzta magát a versenyzés "gyötrelmei" alól. Aki azt javasolta, hogy vessem be a spicc botot, hogy ne nullázzak be, melyet kedvesem is támogatott. De mivel már hallottam, hogy több ponty is horogra akadt és az egész mezőnyben csak egy dévérkeszeget fogtak, valamint a törpeharcsák sem viszik túlzásba az étkezést, sem matchbot, sem rakósbot, sem spiccbot közreműködésével, ezért úgy döntöttem, hogy tovább próbálkozom a feeder bot használatával, aminek meg is lett az eredménytelensége. Így következett be a dicstelen bukás, nem pedig a szerény vereség.

A versenyt pontosan 11 órakor lelőtték. Végig mérlegelték a mezőnyt. Majd megtörtént az eredményhirdetés, melyet fentebb olvashattok.

A verseny után egy jót ettünk, majd jókat nevettünk a színészek és a kvíz közreműködésével.
Az emberek csinálták a hangulatot.

A színész–sport–politikus horgászversenyt már nem vártuk meg, de kémeim jelentették, hogy a pontyos medencében horgászva, a verseny összes ideje alatt 3, azaz három pontyot sikerült megakasztaniuk és kifogniuk. Pedig nem akárkik horgásztak, mert a Trabucco által támogatott színész csapat tette tiszteletét.
Na mindegy, majd legközelebb jobban fogok horgászni (hátha sikerül venni egy rakósbotot addig). 

Ez egészből most kellene levonnom a tanulságot, de bevallom nektek őszintén nem tudok semmi végkövetkeztetést kimondani. Hacsak azt nem, hogy nagyon jól éreztem magam a barátaimmal együtt. Tehát legközelebb is itt, majdnem ugyanígy jól fogom magam érezni még akkor is ha nem lehetek az első, mivel nem a győzelem a fontos, hanem a részvét.

Én megtekinthető leszek a III. HALDORÁDÓ-SPORTHORGÁSZ Feeder botos Kupán, ahol megpróbálok helyt állni a Sejt.hu-ért, remélem jobban sikerül. 

Ui.: A verseny után kint voltunk a Tisza tavon horgászni, de ott is csak 5 bodorka és egy durbincs volt a horgász zsákmány, melyek természetesen visszanyerték a szabadságukat, tehát csak volt a levegőben valami. 

Na üdv mindenkinek, aztán görbüljön a bot…

sejt

 
 
 
www.sejt.hu - Horgász e-enciklopédia, hogy mindent tudhass! - Horgászoknak horgászatról horgászoktól.
Barangol.hu | kartotek.hu | mozogj.hu | ragacs.hu | SEJT.HU
sejt@sejt.hu Oldaltérkép